U=U

Undetectable = Untransmittable

אנדיטקטבל: החיים מתחת לסף הזיהוי
ד"ר דוד ששה

מומחה למחלות זיהומיות ורפואה פנימית, רופא בכיר ביחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי איכילוב, מנהל תחום מחלות זיהומיות בקופות החולים מאוחדת ולאומית.

עומס נגיפי אנדטקטבל (תחת סף הגילוי) מאפשר לאנשים החיים עם HIV תוחלת חיים מלאה, מונע הדבקה של הפרטנר/ית ביחסי מין, ומונע לחלוטין את הסיכון שתינוק לאם נשאית ידבק ב- HIV

בשנת 1996 חל המהפך הגדול ביותר בהיסטוריה של הטיפול ב-HIV. לראשונה, במספר מחקרים פורצי דרך, הצליחו הרופאים להביא לעיכוב מוחלט של התרבות נגיף ה-HIV בגופם של אנשים החיים עם HIV. באמצעות טיפול בשילוב של שלוש תרופות ("הקוקטייל") רמת הנגיף בדם (העומס הנגיפי) היתה כה נמוכה שבבדיקות המעבדה להערכת כמותו התוצאה היתה נמוכה מהסף התחתון שהבדיקה יכולה לזהות. המצב הזה מכונה "undetectable", עומס נגיפי "בלתי מדיד", ובו כמות הנגיף כה קטנה, עד כדי כך שבדיקות המעבדה למדידתו לא מזהות אותו.

אנשים החיים עם HIV אשר העומס הנגיפי שלהם בדם הוא בלתי מדיד הם עדיין נשאים של הנגיף. ובשיטות זיהוי מחקריות מתקדמות אפשר למצוא ולמדוד את כמותו בגוף. אותם אנשים לא נפטרו מהנגיף, אבל כמותו מזערית, ואם, מסיבה כלשהי, הם יפסיקו ליטול את הטיפול היעיל שהם נוטלים – תוך ימים הנגיף יחזור להשתכפל והעומס הנגיפי ינסוק לרמות גבוהות מאוד.

חשוב לזכור שהגעה לעומס נגיפי אנדטקטבל (בלתי מדיד) היא לא קוריוז מעבדתי מעניין, אלא עניין מהותי ביותר. בכמעט שלושים השנים מאז הגענו לראשונה לאפשרות לטפל ביעילות באנשים החיים עם HIV ולהגיע לעומס נגיפי אנדטקטבל למדנו שלהגעה לעומס נגיפי שכזה ושמירה עליו יש מספר יתרונות דרמטיים ששינו לחלוטין את כל מה שידענו על החיים עם HIV:

תוחלת חיים

לאנשים החיים עם HIV המטופלים בשילוב יעיל ושומרים על עומס נגיפי אנדטקטבל יש תוחלת חיים דומה לאנשים בריאים שאינם נושאים את הנגיף. הטיפול היעיל שבו הנגיף כמעט ואינו מתרבה שומר על המטופלים בריאים, הנזקים שהנגיף יודע לגרום נפסקים, הגוף מחלים, מערכת החיסון מתחזקת ומצבם הבריאותי של אלו שהחלו טיפול מוקדם וסמוך להדבקה תקין ודומה למצבם של בני גילם שאינם נשאי HIV.

אפס הדבקות

א.נשים החיים עם HIV ושומרים על עומס נגיפי אנדטקטבל לא מדבקים ביחסי מין את הפרטנרים.יות שלהם לסקס. באופן הזה אפשר לקיים זוגיות או מפגשים מיניים נטולי מחסומים וללא החשש שהאדם שחי עם הנגיף יסכן את הפרטנר/ית שלו. הגילוי הזה הוביל להצהרה של מספר ארגונים בינלאומיים ובהם ארגון הבריאות העולמי WHO כי U=U, דהיינו Undetectable=Untransmissible: עומס נגיפי בלתי מדיד = אי-מידבקות. ההכרה הזאת הגיעה הודות למספר מחקרים מדעיים חשובים (ובהם המחקר HPTN 052, מחקר נוסף בשם PARTNER STUDY ומספר מחקרים נוספים). במחקרים אלו נערך מעקב אחר עשרות אלפי זוגות דיסקורדנטים (אחד מבני הזוג חיובי ל-HIV והשני שלילי) לאורך שנים רבות, והם כללו הן זוגות הומו- והטרוסקוסואלים. במחקרים אלו באופן די אחיד, ותוך לקיחה בחשבון של עשרות אלפי מגעים מיניים ללא קונדום (אף כי הומלץ לכל הזוגות שהשתתפו במחקרים להשתמש בקונדום) נצפו 0 (אפס) הדבקות של הפרטנר השלילי במידה והפרטנר החיובי היה מטופל בטיפול יעיל ושמר על עומס נגיפי אנדטקטבל.

הריון ולידה

הגעה לעומס נגיפי אנדטקטבל בקרב נשים הרות היא הדרך היעילה ביותר למניעת העברת הנגיף מהאם לעובר ולילוד. לפיכך מדובר בעניין שהוא לא פחות ממציל חיים! נשים הרות נשאיות HIV שאינן מקבלות טיפול לנגיף עלולות להעביר את הזיהום לילוד בשכיחות של עד רבע מהמקרים. מאידך, כיום, לאישה נשאית HIV שמטופלת במהלך ההריון בשילוב של שלוש תרופות ושומרת על עומס נגיפי אנדטקטבל סיכון אפסי להעביר את הנגיף לילוד. הגילוי הזה הפך את הסיכון להעברת הנגיף מאם לילוד לבר מניעה לחלוטין. למעשה אין היום שום סיבה בעולם שתינוקות לנשים נשאיות ידבקו בנגיף. לאור זאת הפכה בדיקת ה-HIV לבדיקת שגרה בתחילת כל מעקב הריון – הן בישראל והן ברב המדינות המפותחות.

אז איך אדם שקיבל זה עתה אבחנה שהוא נשא HIV יכול לשמור על בריאותו ולהיות אנדטקטבל?

פשוט מאוד – להיות במעקב רפואי סדיר באחת ממרפאות ה- HIV בבתי החולים בארץ, ליטול את הטיפול התרופתי באופן קבוע וללא הפסקות, ולבצע את בדיקות המעקב אחת ל-3-6 חודשים. הגישה היום היא להתחיל טיפול לכל נשא חדש מוקדם ככל האפשר, מכיוון שככל שהטיפול מתחיל מוקדם יותר עצירת הנזק למערכת החיסון והשיקום שלה מתחילים מהר יותר. הטיפול התרופתי לנשאי HIV היום הוא יעיל, פשוט ובטוח כפי שלא היה מעולם. הוא מתבסס כמעט תמיד על שילוב של מספר תרופות בכדור אחד, הנלקח פעם ביום. עם השנים הטיפול הלך והפך פשוט ובטוח יותר ויותר. שילובים טיפוליים שהיו מקובלים בעבר נזנחו במידה והבטיחות שלהם בנטילה רבת שנים היתה בעייתית (למשל בשל תופעות לוואי המצטברות עם השנים). כך שכיום כל טיפולי הקו הראשון לטיפול ב-HIV הם בטוחים ביותר גם אם נלקחים שנים רבות.

לא רק שמדובר בטיפולים בטוחים, הרי הם גם יעילים ביותר, ונדיר שלא נגיע למצב של אנדטקטבל תוך שבועות ספורים מהתחלת הטיפול במטופל שנוטל את הטיפול באופן סדיר וללא החסרות.

כדי שאדם שחי עם HIV יוכל להיות בטוח שהוא איננו מדבק ביחסי מין עליו להגיע לעומס נגיפי אנדטקטבל בשתי בדיקות עוקבות הנלקחות בהפרש של שלושה חודשים אחת מהשניה. הסף התחתון של בדיקות העומס הנגיפי ברב המעבדות הוא בין 20 ל-40 עותקים, ואדם שמספר העותקים בדמו נמוך מסף זה יוגדר כאנדטקטבל. חשוב לזכור כי כל המחקרים שבדקו את עניין ההדבקה מאדם לאדם, או מאם בהריון לילוד השתמשו בסף של 200 עותקים, כפי שהיה מקובל לפני מספר שנים כאשר מחקרים אלה נערכו. דהיינו גם אנשים עם עומס נגיפי מעל הסף המקובל היום אך נמוך מ-200 צפויים ליהנות מתוחלת חיים מלאה ולא לסכן את הפרטנרים שלהם ליחסי מין בתנאי שהם נוטלים את הטיפול התרופתי באופן קפדני ונמצאים במעקב רפואי סדיר.