לחיות עם HIV

חיים עם HIV? כדאי שתתחילו לחשוב על הפסקת עישון

ד"ר רותי גופן
, מומחית ברפואת משפחה, מייסדת ומנהלת שותפה במרפאת כיכר הבימה, מכבי

האבחנה והטיפול בנגיף ה-HIV בעידן הנוכחי הם מהירים ויעילים במיוחד – במקרה של הדבקה ב- HIV האבחנה נעשית בדרך כלל בשלב מוקדם, הטיפול התרופתי ניתן זמן קצר לאחר האבחנה והדיכוי של הנגיף (אנדיטקטיבל) מושג זמן לא רב לאחר התחלת הטיפול – כך שאנשים שחיים עם HIV צפויים לתוחלת חיים ולאיכות חיים כמעט זהה לאנשים שאינם חיים עם הנגיף.

במטופלים שהם בסטטוס  אנדיטקטבל הנגיף עצמו כבר כמעט שאינו פוגע בבריאות. מה כן פוגע בבריאות? גורמי תחלואה שאינם קשורים ל HIV, כמו למשל עישון.

העישון פוגע בבריאותם של כל המעשנים, אולם הוא מזיק במיוחד עבור אנשים שחיים עם HIV. אצלם הסיכון למחלת לב, אירוע מוחי, סרטן ריאות, גידולים ומחלות ריאה גבוה הרבה יותר בהשוואה לאנשים שחיים עם HIV ואינם מעשנים.

במחקר גדול שבוצע בשנת 2013 נמצא שמי שחי עם HIV  ומעשן יפסיד בממוצע 12 שנים מחייו בגלל הסיגריות.

אנשים שחיים עם  HIV מעשנים פי 2-3 בהשוואה לאוכלוסיה הכללית. בארה"ב, למשל, יותר מ- 40% מאלו שחיים עם HIV מעשנים. לכן הסיגריות הן אחד מהסיכונים הבריאותיים המרכזיים בקהילה החיובית. הנזק שגורמות הסיגריות עולה ככל שמעשנים שנים רבות יותר, לכן עם העלייה בתוחלת החיים של אנשים חיוביים, עולה הסיכוי לפתח מחלה הקשורה לעישון הסיגריות.

זו לא סיבה עבור המעשנים שביניכם להתייאש, כי יש מה לעשות! התועלת בהפסקת עישון היא עצומה. למעשה, אחד הדגשים המרכזיים כיום בטיפול הרפואי באנשים שחיים עם HIV והוא גמילה מעישון.  

מה קורה כשמפסיקים לעשן? הסיכון לתמותה יורד באופן דרמטי, הסיכון לפתח מחלות קשות יורד, חל שיפור בהרגשה הכללית וגם באיכות החיים – פחות התקפי לב, פחות סרטן ריאות והרגשה כללית טובה יותר, מה עוד אפשר לבקש?

ארגוני בריאות בעולם שעוסקים בטיפול ב-HIV  מקדישים כיום אמצעים רבים בבניית תוכניות להפסקת עישון בקרב אנשים שחיים עם HIV.

גם אנחנו בישראל הצטרפנו לחברינו ברחבי העולם, והיינו הראשונים בישראל לקיים סדנה להפסקת עישון לאנשים שחיים עם HIV בשיתוף פעולה עם הוועד למלחמה באיידס.

הרבה אנשים הרימו גבה – למה יש צורך בסדנה כזאת? והתשובה שלנו היא פשוטה – בכל העולם בונים תכניות להפסקת עישון לאנשים שחיים עם HIV, אנחנו בסך הכול הצטרפנו לחברינו בעולם הנורמלי – העולם שבו נאבקים בסטיגמות ושמים את האדם ובריאותו לפני הכל.

אז אם גם אתם או אתן חיים עם HIV ומעשנים, גשו עוד היום לרופא.ת המשפחה ובקשו הדרכה וסיוע בהפסקת עישון.

עישון הוא התמכרות וכמו בכל התמכרות סיוע יכול לעזור. יש כיום מגוון אפשריות: הצטרפות לסדנה, הדרכה טלפונית, תחליפי ניקוטין, תרופות שמסייעות בגמילה ועוד. אבל כל אמצעי הסיוע לא יכולים להחליף את ההחלטה שהיא רק שלכם: ההחלטה להפסיק לעשן. זו החלטה שיכולה להציל את חייכם, לא פחות. אם אתם מתלבטים או שכבר החלטתם, גשו אל רופא.ת המשפחה לקבלת סיוע – נעשה הכל כדי שתצליחו להוציא אותה לפועל.  

 מאמר זה נכתב על ידי רופאת משפחה. המידע משקף את דעתה של הכותבת בלבד וחברת גיליאד אינה אחראית על המידע, שלמותו, מהימנותו והמקורות עליהם הוא מתבסס. אין לראות בתוכן המאמר המלצה רפואית, משפטית, טיפולית, או המלצה מכל סוג שהוא. לכל התייעצות לגבי הנושאים המובאים במאמר זה, יש לפנות לרופא המטפל או לאנשי מקצוע רלוונטיים.

יתכן שיעניין אותך גם

היכרות וזוגיות בקרב אנשים החיים עם HIV

שחר מיכאל, עו"ס

קחו לכם רופא/ת משפחה לחיים טובים יותר

ד"ר גל וגנר

פעילות גופנית לאנשים החיים עם HIV- למה, כמה ואיך

פרופ' גל דובנוב-רז